Allt i vardagen

Vilka egenskaper bör en bra övervakningskamera ha ute?

Funderar du på att komplettera ditt larmsystem med en övervakningskamera? Det finns lika många aktörer och modeller på marknaden som det finns funktioner i kamerorna. Det kan vara lite svårt att välja – så det är bra att känna till åtminstone ett par egenskaper som en god övervakningskamera bör ha.

Väderbeständig

En bra övervakningskamera är väderbeständig. På våra breddgrader är det viktigt att den klarar av ganska stora temperaturskillnader och att den står emot regn, snö och damm utan problem. De flesta kameror som säljs på den svenska marknaden har goda väderbeständiga egenskaper – men det skadar inte att dubbelkolla.

Övervakningskamera med god vidvinkel

Ju högre vidvinkel kameran har, desto lättare blir det att bevaka din egendom. Framförallt blir det lättare att välja var du ska installera kameran. När den fångar ett bredare fält, kan den installeras närmare, utan att det du vill bevaka faller utanför bilden. Många modeller idag har omkring 160 grader, vilket räcker långt.

En del kameror har upp till 180 grader, vilket av förklarliga skäl förvränger bilden. Kameror med så hög vidvinkel brukar kunna kompensera för det digitalt, genom att sträcka ut och trycka ihop bildrutan.

Spotlight

Det är långt ifrån alla kameror som har det, men det kan vara mycket viktigt – i synnerhet för utomhuskameror. Ska du övervaka entrén eller trädgården är det hjälpsamt med en spotlight som aktiveras inför filmningen.

Visst är det många kameror som har gott mörkerseende; samtidigt bör det inte glömmas att en spotlight även har en avskräckande effekt. En ovälkommen gäst vill knappast vara i ljuset för länge, och det garanterar även att kameraövervakningen inte går tjuven obemärkt förbi.

Möjligheten att ställa in zoner att bevaka

Med GDPR i åtanke är det viktigt att man kan anpassa övervakningen. Det är nämligen inte tillåtet att bedriva kameraövervakning utanför tomtgränsen. Det här är inte ett problem för alla, speciellt inte om man har en stor och enslig tomt, utan några grannar i närheten. Bor man lite mer centralt måste man dock vara noga med att det endast är den egna marken som täcks av övervakningen. Den som bevakar inomhus behöver inte tänka på det här.

Sammanfattning: Bra egenskaper för en övervakningskamera utomhus. 

  • Väderbeständig
  • God vidvinkel
  • Spotlights
  • Möjligheten att bevaka med precision.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *