Allt i vardagen

Så går en golvslipning till

Så går en golvslipning till

Det finns flera fördelar med att slipa golvet istället för att byta ut det – inte minst för att det är bättre för miljön och att det gör golvet som nytt igen. En golvslipning är i dom flesta fall dessutom enklare att genomföra än att byta golvet eftersom man inte behöver börja med att riva. Här kan du läsa mer om golvslipning.

Första steget inför en golvslipning

Innan man ställer en stor och tung slipmaskin på golvet är det viktigt att rengöra det ordentligt. All lös smuts behöver dammsugas bort och det kan även vara klokt att torka av det en eller två gånger för att vara helt säker på att det är rent. Har man anlitat proffs för golvslipningen sköter dom i regel hela arbetet, från första till sista steg.

Golvet slipas

Nu är det dags att påbörja själva slipningen, och den genomförs med speciella slipmaskiner anpassade till just golv. Moderna maskiner fungerar samtidigt som en dammsugare, så att man ska slippa få slipdamm i hela hemmet medans arbetet pågår.

När en golvslipning genomförs är det viktigt att man har koll på hur tjockt golvet är. Kanske har det blivit slipat innan, och för varje gång försvinner ju en liten bit. Golvet får inte slipas för tunt men det är i regel inga problem att få bort vare sig repor, fläckar, märken och andra ojämnheter.

Efterbehandling

Golv utsätts för stora påfrestningar och det är viktigt att man behandlar det efter att en golvslipning har genomförts. Lämnar man golvet helt trärent kommer det suga åt sig av både smuts och fukt lättare, och en bra efterbehandling skyddar även delvis mot repor och annat slitage. Det finns flera alternativ att välja bland beroende på vilken typ av golv det gäller, till exempel:

  • Hårdvaxolja
  • Lack
  • Färg

En golvslipning på ett gammalt trä eller parkettgolv kommer inte bara göra att det ser nytt och fräscht ut, det kommer också att göra så att träet får tillbaka sina vackra egenskaper. Ett riktigt gediget trägolv tåls att slita på i en evighet och man kan säga att slipning är en del av underhållet. Tar man väl hand om golvet behöver det dock inte göras så ofta men när det väl behöver göras får man se det som en investering.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *