Allt i vardagen

Vad ska man göra när man inte kan minska i vikt?

Vad ska man göra när man inte kan minska i vikt?

Du har gjort allt: Testat LCHF-metoden, 5:2-dieten, äter inga kolhydrater, sett över din kost i allmänhet, börjat träna regelbundet varje vecka, fått hjälp av dietister och personliga tränare och till och med funderat över bantningspiller. Men det går inte att minska i vikt. Detta händer många. Man har tagit alla stegen, lyssnat på alla tipsen, använt sig av olika metoder men ändå så minskar inte talet på vågen. Det finns många saker som spelar roll i viktnedgång: Man måste sova ordentligt och ska undvika stress. Dessutom fungerar alla kroppar annorlunda och det kan ta olika långt beroende på personen. Om du försökt och försökt men ingenting fungerat är det hög tid att fundera på om det kan finnas hormonella avvikelser bakom problemen.

De tre vanligaste problemområden  

Hormoner påverkar våra koppar mer än vi anar, även vid viktminskning. De tre vanligaste problemområden inom hormoner är sköldkörtelhormon, könshormoner och stresshormon. Om man har brist på sköldkörtelhormoner får man nedsatt ämnesomsättning och detta leder till trötthet, frusenhet, förstoppning och torr hud. Dessutom kan en låg ämnesomsättning leda till viktökning. Det brukar oftast röra sig enbart om några kilon, bara vid undantag om mer än fem kilo. Könshormoner kan även påverka vikten. Hos kvinnor innebär hormonstörningar förhöjda testosteron och insulinvärden. Detta ger bland annat viktproblem. En hormonstörning hos män innebär lägre nivåer av testosteron. Detta ger också en viss viktökning, särskilt vid buken. Slutligen kan stresshormonet kortisol påverka vikten. Högre nivåer av kortisol ger ökad hunger och därmed ökad vikt.

Lösningar

Som tur är finns det lösningar till varje problemområde. Om det visar sig att du har brist på sköldkörtelhormoner ska man se till att få i sig tillräckligt med jod. Jod finns i fisk, skaldjur och berikat salt. Det finns även tillskott av hormonet i tablettform vilket en läkare kan skriva ut. Om en kvinna har hormonstörning kan lågkolhydratkost vara en bra behandling. Hos män kan testosteronbrist åtgärdas på naturlig väg genom smart träning och genom tillskott av D-vitamin. Det finns även tillskott med testosteron som en läkare kan skriva ut. Botemedlet för ökade nivåer av kortisol är att se över hur stressad man är och sina sömnvanor. Genom att sova tillräckligt många timmar och undvika stress sjunker kortisolnivåerna naturligt. Det finns även möjlighet att använda medicinering med kortisontabletter för att åtgärda problemet.

Det är inte alltid lätt att gå ner i vikt men gör man allt man kan då kan man öka sin fettförbränning.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *