Allt i vardagen

Premiepensionens roll i pensionssystemet

Premiepensionens roll i pensionssystemet

Förutom individuellt pensionssparande, vilket är någonting som långt ifrån alla svenska pensionssparande har, består din pension av åtminstone två men vanligtvis tre olika delar: inkomstpensionen, premiepensionen och tjänstepensionen. Inkomstpensionen och premiepensionen är de två delar som tillsammans delar den allmänna pensionen, medan tjänstepensionen är den del av pensionen som du kan få via din arbetsgivare.

Du som själv sparar till pensionen bör välja att göra det genom ett investeringssparkonto (ISK). Här kommer vi dock fokusera på pensionens övriga tre delar. Genom att försöka maximera dessa, bland annat genom intjänandet till pensionen men även genom att hålla utkik efter lägre avgifter och avstå från att placera i räntefonder kan du optimera din framtida pension. Inkomstpensionen kan du bara påverka genom att arbeta längre och/eller höja din lön. Det högsta intjänandet till den allmänna pensionen för 2017 ligger på 41 359 kronor per månad, eller 496 305 kronor per år. En högre lön än så har ingen inverkan på din allmänna pension.

Pensionens olika delar

Inkomstpension

Inkomstpensionen, den större delen av din allmänna pension, förvaltas av de statliga AP-fonderna. Deras tillväxt är överlag god, men dina pengar går främst till dagens pensionsutbetalningar snarare än till sparande och får därför inte tid att växa till sig i någon större utsträckning.

Premiepension

Premiepensionen är den mindre delen av din allmänna pension, och de svenska pensionsspararna sparar främst i aktiefonder med låga avgifter. Därför har dina PPM-pengar den högsta tillväxten av alla pengar i pensionssystemet.

Advisor är en av de fondförvaltare som har lyckats bra med den PPM-förvaltning de erbjuder sina kunder. Med en genomsnittlig årsavkastning på 3 procent mer än den genomsnittliga avkastningen som de svenska pensionsspararna åstadkommer, kan du ha mycket att vinna på att överlåta förvaltningen av ditt PPM-konto till en professionell förvaltare som Advisor. Du som har 100 000 kronor på PPM-kontot och 20 år kvar till pensionsåldern kan nämligen dubbla dina PPM-pengar med en avkastning som är 5 procent högre.

Tjänstepension

Tjänstepensionen utgör en betydande del av den genomsnittliga pensionsspararens framtida pension. På grund av en hög andel räntefonder är dock tillväxten relativt låg, vilket gör att arbetsgivare och fackförbund har en del att jobba med.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *