Allt i vardagen

Vad är en fastighetsbox?

En fastighetsbox är en postlåda med flera fack som primärt används i flerfamiljshus och monteras på bottenvåningen. Genom att ha denna box kan brevbäraren dela ut all post redan i entrén och behöver därmed inte gå upp till varje lägenhet. Svenskboxen är Sveriges mest sålda fastighetsbox.

Fördelar – Nackdelar

Det är framförallt postoperatören som får fördelar när en fastighetsbox installeras i fastigheten. Detta genom att de bara behöver gå till entrén för att dela ut all post. Detta istället för att lägga in post via postinkast på varje dörr/lägenhet.
När Post- och Telestyrelsen uppdaterade sina allmänna råd kring utdelning av post (2005) fick de kraftig kritik från fastighetsägarna. Detta utifrån att:

 • Högre kostnad
  Eftersom det är fastighetsägaren som behöver köpa in dessa boxar skapades en ytterligare kostnad.
 • Boende
  Boende i flerfamiljshusen blev tvungna att gå ner till entrén för att hämta posten istället för att få den levererad på hallmattan. Framförallt kan detta upplevas som ett stort problem för sjuka och äldre med begränsning i rörlighet.

Standard vid nybyggnation

Vid nybyggnation är det näst intill standard att montera en fastighetsbox i entrén vilket även innebär att det blivit något som personer som bor i hyresfastigheter har vant sig vid.

Rätt modell av fastighetsbox

Genom att efterfrågan har ökat har även utbudet och antalet modeller ökat. Idag finns ett stort antal boxar att välja mellan och som fastighetsägare är det viktigt att se på behov av funktion och estetik i val av modell. Exempel på hur boxarna skiljer sig åt är:

 • Material
  Trä eller metall? Det är framförallt en utseendefråga.
 • Antal boxar
  En fastighetsbox består av flera mindre boxar installerad i en enda enhet. Hur många personer som bor i fastigheten avgör därmed hur många ”fack” som behövs. Är det många boende kan ett alternativ vara att köpa två boxar.
 • Storlek
  Ska enbart brev kunna delas ut eller även mindre paket? En del väljer även att kombinera boxen med tidningshållare utanför dörren hos varje person. Morgontidningen kan därmed levereras direkt till dörren medan posten läggs i den fastighetsbox som står i entrén.
 • Säkerhet
  Med olika säkerhetsklassningar påvisas hur boxen kan stå emot inbrott. Det är även viktigt att inkasten är så smala att posten inte enkelt kan ”fiskas” upp av obehöriga.
 • Lås
  Det smidigaste är att ha elektroniska lås som därmed låses upp med en tagg. Skulle taggen komma bort kan behörigheten lätt stoppas varpå en ny tagg skapas.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *