Allt i vardagen

Renovera din moped med original eller kopior av reservdelar

Mopeden är billig att köpa in, enkel att renovera och otroligt bränslesnål. Det är bara några av de fördelar som gör att mopeden används av betydligt fler än bara ungdomar. Köps ett renoveringsobjekt behöver reservdelar köpas in. Dyra original eller billigare kopior?

Reservdelar när funktion är primärt

Är det viktigaste att mopeden fungerar och är lagligt? Då kan generellt billigare reservdelar köpas in. Ofta är svenska återförsäljare mycket noga med att nämna vilka delar som passar till olika mopeder. Det bör därmed mycket sällan bli felköp. Skulle det bli fel finns ju även distansköplagen som anger att alla köp över internet får ångras inom 14 dagar. Köps billiga reservdelar från E-bay eller andra utländska plattformar bör man däremot vara extra noga med kvalitetskontrollen när de kommer med posten. Det är även betydligt svårare att returnera varorna. Är det produkter där kompatibilitet är extra viktigt finns alltså fördelar att köpa från svenska butiker. De har generellt både original och kopior.

  • Billigare
  • Kräver kvalitetskontroll
  • För att nå bruksskick

Reservdelar för att uppnå originalskick på din moped

Är målet inte bara att mopeden ska fungera bra utan att den även ska vara i originalskick? Då behöver betydligt mer tid läggas på att hitta rätt delar. Till de största märkena brukar det inte vara svårt men för mindre märken kan det vara betydligt svårare då handeln nästan uteslutande behöver gå via andrahandsmarknaden. En fördel är att originaldelar (som köps via butik) alltid är 100% kompatibla och därmed ger en säkrare hög kvalité. Men framförallt är det en känsla att verkligen ha en originalmoped. Dessutom kommer andrahandsvärdet öka avsevärt. Istället för att enbart vara en bruksmoped som värderas utifrån dess skick så blir det ett samlarobjekt som får ett helt annat värde.

  • Dyrare
  • Svårare att få tag på
  • Säkrare kvalité
  • Skapar högt samlarvärde

Självklart går det att kombinera och exempelvis köpa original på de delar som är extra viktiga medan billigare kopior kan köpas till andra delar. En del väljer även att trimma mopeden eller bygga om den om den ändå behöver renoveras. Det enda som är viktigt att komma ihåg är inte hastigheten ökar för mycket. Men skulle det ske får en omregistrering ske till lätt motorcykel istället.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *