Allt i vardagen

Håll företagslokalen säker – fyra tips

Som företagare kan man, särskilt i vissa branscher, vara utsatt för inbrott och rån. Det är inte särskilt konstigt att man gör allt man kan för att hålla medarbetare och tillgångar säkra. Det här kan göras på flera olika sätt. Till exempel kan man skaffa ett företagslarm. Men så finns det också ett antal vanor man kan implementera i vardagen för att hålla sig så säker som det går.

Håll dörrarna låsta – alltid

De flesta inbrott sker kanske under nattetid, eller när lokalerna är tomma av andra skäl. Även när medarbetare är i lokalerna är det dock lämpligt att vidta vissa skyddsåtgärder. En av dessa åtgärder är att hålla ytterdörrar låsta hela tiden. Det är kanske inte nödvändigt för alla att göra, det får man bedöma själv. Men har man dyrbara tillgångar är det något att tänka på.

Skaffa ett bra företagslarm

När ni inte är i lokalerna, är ett bra företagslarm det som kan hjälpa till att ta fast förövaren. Optimalt är att ha en övervakningskamera i kombination med ett larm som är kopplat till en central. Operatörer kan då, om de ser ett pågående inbrott, larma blåljus direkt. Om inget syns kan en väktare skickas att kolla läget.

Om företagslarm faktiskt förebygger inbrott råder det dock delade meningar om. Säkert är att det i alla fall kan hjälpa att ta fast förövaren om det är kopplat till en övervakningskamera. En siren kan även påkalla uppmärksamhet och göra att tjuven inte tar lika lång tid på sig, givetvis.

Belysning

Inbrottstjuvar gillar inte uppmärksamhet, givetvis. Ett bra komplement till ett företagslarm kan vara att installera belysning. De kan ha rörelsesensorer, eller vara påslagna stora delar av dygnet. Om belysningen riktas mot de olika ingångarna i lokalen – entré och altandörr till exempel – är chansen hög att tjuven vänder på klackarna.

I övrigt är det bra att vidta mindre säkerhetsåtgärder. Det kan till exempel vara att dra för gardiner ordentligt, så att tjuven inte kan få syn på eventuella tillgångar. Det kan också vara implementera goda säkerhetsrutiner för de anställda. Det här är särskilt viktigt om ni är en större organisation.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *