Allt i vardagen

Åtgärder och hjälpmedel för hälsporre

Hälsporre kan vara besvärligt då det i dom flesta fall innebär lindrig till kraftig smärta under hälen. Man kan i värsta fall få svårt att gå och röra sig normalt men som tur är finns både åtgärder, förebyggande metoder och en hel del olika hjälpmedel som man kan ha nytta av om man drabbas av åkomman.

Vad är hälsporre?

Namnet hälsporre kan uppfattas som något missvisande och många tror att det är precis vad det låter som – en sporre (eller utbuktning) på hälen. Så är det inte riktigt utan smärtan kommer från den tjocka sena som finns under foten. Senfästet under hälen är då det som gör ont och kommer ofta till följd av överbelastning. I vissa fall kan även en liten sporre synas på röntgen men vanligen syns inte åkomman utanpå.

Det här kan man göra

Hälsporre kan som sagt vara smärtsamt och besvärligt men det finns flera saker man kan göra. Till en början är det bra att vila om man upplever smärta vid till exempel löpning eller längre promenader. Därefter kan det vara bra att komma i gång med någon form av rehab och för hälsporre finns en del medicinsk träning, bland annat innehållandes fotövningar och stretching som kan påskynda läkningsprocessen.

Det finns även en del riskfaktorer för hälsporre – bland annat så är dom flesta som drabbas över 40 år. Just det är såklart svårt att göra något åt men det finns även en del andra riskfaktorer som man faktiskt kan påverka. Övervikt är ett exempel eftersom en ökad vikt också ger en ökad belastning på foten.

Personer med lågt fotvalv drabbas också oftast samt personer som står eller går mycket på hårt underlag, till exempel i arbetet. En annan vanlig orsak är att man bär för dåliga skor som inte ger rätt stöd till vare sig hålfoten eller övriga foten.

Olika hjälpmedel

Förutom att ta det lite lugnare och utföra lämpliga övningar om man har drabbats av hälsporre finns även en mängd olika hjälpmedel som både kan lindra besvären och förebygga dom för den som har återkommande problem. En bra första åtgärd är att se till att införskaffa ett par bra skor med tjockare sula och en rejäl hälkappa som ger bra stöd. Dessutom finns även följande hjälpmedel för åkomman:

  • Hälsporrestrumpor
  • Inlägg till skor
  • Hela sulor till skor

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *