Allt i vardagen

Säkerhetsdörrar klass 4

Den som har tänkt köpa en säkerhetsdörr till hemmet kan uppleva att det finns en hel djungel av information att ta sig igenom. Säkerhetsdörrar nämns i en rad situationer och deras funktion som branddörr, ljudisolering, stöldbarriär eller design är samtliga korrekta. Det finns många orsaker till att man kan vilja lägga pengarna som krävs för att få en stabil dörr till hemmet. För den som inte har större inblick i terminologi samt definitioner, kan det dock vara svårt att välja. Denna artikel går igenom den vanligaste klassningen av säkerhetsdörrar idag. Det rör sig om klass 4 vilket innebär att kraftigt skydd som inte ger upp före tjuven.

Olika klassning

Det är inte för inte som man frångått de tidigare system som använts för att klassa säkerhetsdörrar. Tittade man på alternativ utanför Sverige var det riktigt svårt att jämföra med de alternativ som stod till buds innanför landets gränser. 2011 kom en EU standard för dessa varor vilket medförde att man kunde ha någonting att utgå ifrån i jämförelserna. Detta innebär inte att dörrarna som tidigare sålts har varit sämre i kvalitet. Det är bara klassen som ändrats till benämningen och inte någonting annat. Det som tidigare gick under namnet 817345 kallas nu 1627. Om en dörr har ytterligare standarder anges de utöver den standardiserade formen bredvid.

Säkerhetsdörrar klass 4 är en grövre variant än de som benämns med något lägre siffror. De tidigare nivåerna är till för att hindra spontana inbrott där inbrottstjuven inte har med sig verktyg och inte heller utvärderat sätt för att ta sig in. När det gäller nivå 4 är det en helt annan nivå! Dessa säkerhetsdörrar klarar av att hantera diverse inbrottsförsök där tjuven har både tid och verktyg med sig.

De lägre nivåernas klassning skall hantera bräckjärn, mejslar och annat man kan bära med sig utan att dra till sig någon större uppmärksamhet. Säkerhetsdörrar klass 4 skall även hantera såväl yxa som borrmaskin, bultsax, huggmejsel och annat. Har man någon sådan möjlighet kan man med fördel även investera i fönsterlås vilket hindrar en hel del försök. För vidare information om säkerhetsdörrar klass 4 är denna sida en bra informationssida.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *