Allt i vardagen

Så justerar du billiga cyklar

Så justerar du billiga cyklar

Det spelar ingen roll om du tittar på cyklar med en högre prislapp eller billiga cyklar – storleken har alltid betydelse! Här berättar vi hur du ställer in din cykel för att åstadkomma bästa möjliga passform. En billig cykel kan precis som en dyr ta dig fram och tillbaka till jobbet, hela vägen runt cykellopp som Vätternrundan eller Cykelvasan. Följ dessa enkla råd så blir det bekvämare på sadeln.

Justera sadelhöjden

Som vuxen cyklist bör du kunna nudda golvet med dina tår när du sitter i sadeln på cykeln. Om du inte kan nudda golvet är sadeln för hög. Om du kan sätta ner hela foten i marken är den istället för låg.

Så här kan du ställa in din sadel i rätt position:

  • Sätt dig på sadeln och placera foten på pedalen. Ha benet lätt böjt och låt det hänga naturligt. Ditt ben bör inte vara helt rakt.
  • Du bör ha cirka 5 cm mellan sadelhöjden och storleken på din ram, och sadelröret bör vara synligt.
  • Se till att din sadel är rak och inte lutar bakåt eller framåt, då en lutande sadel kan vara väldigt obekväm att sitta på.
  • Justera sadelns position framåt och bakåt tills du vet precis hur du vill ha den.

Mät räckvidden på din cykel

Räckvidden är avståndet mellan sadeln och styret. Vilken räckvidd som är lagom beror på dina individuella mått samt längden på dina armar och din bål. När du kontrollerar storleken på en cykel bör du vara medveten om att räckvidden är väldigt viktig.

Du kan avgöra vilken räckvidd du bör ha genom att sätta dig på sadeln i en normal sittställning och placera dina händer på styret. När du tittar ner på styret bör framaxeln vara dold. Om framaxeln istället är framför styret, är räckvidden för kort. Om framaxeln är bakom styret är det istället för kort.

Mät stackhöjden

Stackhöjden på styrstammen varierar kraftigt beroende på vilken typ av billiga cyklar du tittar på. Till exempel har sportigare cyklar ofta en högre stackhöjd, medan tävlingscyklar har en lägre sådan. Cyklar med en längre räckvidd och lägre stackhöjd är generellt sett mer aggresiva och har en mer utsträckt geometri. Stackhöjden kan du inte justera, då det är ett fast mått, men det kan ändå vara bra att känna till detta mått när du jämför olika cyklars ramar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *