Allt i vardagen

Hitta bästa bredbanden till hemmet

Vad som är de bästa bredbanden beror på ett flertal faktorer. Hastighet, pris och eventuella tillvalstjänster ska stå i balans med behovet. Dessutom spelar adressen stor roll för vilka bredbandstjänster som kan erbjudas. Att hitta rätt i djungeln av erbjudanden kan vara svårt. Här följer några enkla tips kring vad som kan vara bra att tänka på innan beställning av bredband:

Checklista – Hitta bästa bredbanden

Nedan följer en kortare checklista som kan vara bra att gå igenom innan beställningen:

  1. Behov – hur snabbt bredband och vilka tilläggstjänster behöver hushållet?
  2. Bostaden – är den ansluten till fiber, kabel-tv-nät eller kanske telejacket (ADSL)?
  3. Leverantörer – vilka leverantörer är i sin tur anslutna? Kan vara en eller många.
  4. Jämför – de olika leverantörernas erbjudanden bör sedan vägas mot varandra.

Hushållets behov

Beroende på vad bredbandet ska användas till bör hastigheten matcha behovet. Det är naturligtvis stor skillnad mellan att bara surfa och läsa e-post jämfört med att streama högupplöst film och spela dataspel online. Idag har de flesta bredbandskunderna mellan 100-250 Mbit, men de bättre alternativen har hastigheter på upp till 500-1000 Mbit.

Se de bästa bredbanden på Bredbandsabb.se och matcha dem mot ditt behov!

Bostadens möjligheter

Ta reda på vilka möjligheter till bredband bostaden har. Många bostäder är anslutna till fiber, men det är fortfarande vanligt med internet via telejack eller via kabel-tv-nät. Andra alternativ till bredband är via 4G/5G, elnätet eller till och med via satellit/parabol.

Leverantörerna och deras erbjudanden

Leverantörerna är många och det finns en uppsjö av olika alternativ. Priserna kan variera kraftigt. Tänk också på att vissa leverantörer endast erbjuder själva bredbandet och kunden får sedan själv stå för inköp av eventuell router. Andra erbjuder fullständiga lösningar med bredband, router, TV och telefoni. Det först nämnda är naturligtvis en billigare lösning än det senare om man redan har en router.

Viktigt – jämför de olika alternativen

När behoven och möjligheterna är undersökta kommer nästa steg; att väga alternativen mot varandra. Det går naturligtvis bra att själv jämföra de olika bolagens erbjudanden genom att gå in på deras hemsidor och läsa. Detta är dock tidskrävande och risken finns att deras säljknep fångar kunden innan andra alternativ har undersökts. Ett annat alternativ är jämförelsesajter som ställer de bästa bredbanden mot varandra. Det finns ett flertal sådana jämförelsesidor online vilka är helt gratis att använda.