Allt i vardagen

Så kan du låna pengar på ett strategiskt smart sätt

För många privatpersoner erbjuder en kontokredit den perfekta balansen mellan flexibilitet och tillgänglighet. Till skillnad från ett traditionellt lån, där du lånar en klumpsumma på en gång, kan du via en kreditlina utnyttja ett visst belopp när du behöver göra detta. Även om fördelarna med ett sådant arrangemang är ganska uppenbara krävs dock ett strategiskt tillvägagångssätt. Här berättar vi därför hur du kan få ut mesta möjliga när du väljer att låna pengar på detta sätt!

4 tumregler när du väljer att låna pengar via en kontokredit

När du vill låna pengar via en kontokredit utan att riskera att hamna i skuldfällan bör du tänka på att:

  • Förstå villkoren. Innan du utnyttjar din kreditlina bör du se till att du är fullt medveten om villkoren. Var införstådd med räntan (är den fast eller rörlig?), löptiden och de avgifter som du debiteras. På så vis kan du förhindra otrevliga överraskningar längre fram.
  • Använda den för verkliga behov. Ett annat bra tips är att du bör låna pengar via din kontokredit när du har ett verkligt behov av att göra detta. Vad vi menar med detta är att du inte bör nyttja krediten för sådant som du egentligen inte behöver. Detta är nämligen en vanlig fallgrop som vissa trillar i när de använder krediter för onödig konsumtion. Så det är viktigt att skilja mellan ett faktiskt behov och andra ändamål. Tänk på att varje krona som du lånar måste återbetalas med ränta.
  • Hålla koll på ditt saldo. Du bör regelbundet logga in på ditt konto för att hålla ett öga på saldot. Genom att göra detta kan du förhindra att saldot börjar krypa uppåt utan att du märker det. Så gör det till en rutin att kontrollera saldot med jämna mellanrum.
  • Sätta en personlig gräns. Din kreditgivare kanske erbjuder dig en väl tilltagen kreditgräns. Men du bör tänka på att sätta en personlig gräns för hur stor del av ditt kreditutrymme som du ska nyttja. Inom detta självvalda tak kan du sedan använda kontokrediten som en buffert mot oförutsedda utgifter och dylikt.