Allt i vardagen

Fördelarna med att ta ett lån utan UC överväger ofta nackdelarna

Vi lever i en tid då kreditbedömningen i mångt och mycket är den grindvakt som står mellan dig och möjligheten att få låna pengar. Här i Sverige har traditionellt sett Upplysningscentralen (UC) varit det kreditupplysningsföretag som de allra flesta banker och kreditinstitut har använt sig av. Men idag är konkurrensen på marknaden tuffare för kreditupplysningsföretagen och det finns numera flera olika aktörer att välja mellan. Det finns också vissa fördelar med att ta ett lån utan UC. Många hävdar till och med att fördelarna med att göra detta överväger nackdelarna.

3 fördelar med att ansöka om ett lån utan UC

När det kommer till vilka fördelarna är med att ansöka om ett låna utan UC vill vi främst belysa dessa aspekter:

  • Kreditupplysningen syns inte i UC:s register. Varje gång en kreditupplysning tas på dig via Upplysningscentralen syns dessa i din historik hos dem. Detta betyder att nästa företag som går via dem för att göra en kreditupplysning ser att andra aktörer innan dem har gjort detsamma. Därmed kan det vara negativt för dig som potentiell låntagare om flertalet långivare på sistone har tagit sådana upplysningar om dig. Men när ett annat kreditupplysningsföretag än just Upplysningscentralen gör en kreditupplysning syns inte detta hos UC.
  • Du värnar din digitala integritet. När du ansöker om ett lån utan UC får du på sätt och vis lite mer digital och integritet. Du kanske inte vill att din bank eller andra kreditinstitut ska se att du har ansökt om ett lån eller en kredit. Detta gäller inte minst om du är på jakt efter att få så bra villkor som möjligt på ett framtida lån. Då vill du inte visa för alla långivare att du har ansökt om flertalet små lån under den senaste tiden. När kreditupplysningen tas via en annan leverantör registreras den inte i UC:s stora register över kreditupplysningar.
  • Du ökar dina möjligheter att beviljas lånet. Har du en kredithistorik hos UC som kanske inte riktigt är på topp? Om så är fallet bör du överväga att ansöka om ett lån hos en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag. Genom att göra detta kan du eventuellt öka dina möjligheter att beviljas lånet.